Xavier Díaz Latorre neix a Barcelona el 1968. Cursa estudis superiors de guitarra amb Oscar Ghiglia a la Musikhochschule de Basilea, on es diploma el 1993. Posteriormente, el seu interès per la música antiga el porta a l'estudi del llaüt de la mà d'en Hopkinson Smith a la Schola Cantorum Basiliensis. Ha cursat diversos cursos de direcció de cor així com un posgrau en direcció d'orquestra.


Ha esta guardonat amb diversos premis internacionals d'interpretació a Espanya i França.


Participa habitualment en els festivals internacionals més importants d'Europa, EUA, Sudamèrica i Asia. Forma part des de 1997 de prestigiosos grups de cambra i orquestres com Hesperion XXI, la Capella Reial de Catalunya, le Concert des Nations (dir.Jordi Savall). És fundador i director de Laberintos Ingeniosos, grupo vocal instrumental dedicat a la interpretació de la música hispànica dels Segles d'Or i membre fundador de La Terza Prattica, grup de cambra interessat en l'estudi i la interpretació de la música italiana dels segles XVII i XVIII.


Des de 1995 porta a terme una intensa activitat dins del món de l'òpera barroca, amb colaboracions amb les agrupacions especialitzades més importants, i ha treballat amb directors com René Jacobs, Jordi Savall, Attilio Cremonesi, Thomas Hengelbrock entre d'altres en els teatres més emblemàtics i prestigiosos de tot el món.  Xavier Díaz-Latorre porta a terme una intensa tasca pedagògica on dirigeix un projecte operístic anual a l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) com Venus & Adonis de John Blow, l'Orfeo de Claudio Monteverdi, Selva encantada de amor de Sebastián Durón, Dido & Eneas d'Henry Purcell, entre d'altres.


Ha participat en més de 30 enregistraments per el segell discogràfic Alia Vox (dir.Jordi Savall), per Deutsche Harmonia Mundi, Alpha, així com per a nombroses cadenes de TV i ràdio europees, asiàtiques i americanes. En la seva faceta com a solista i director, el 2007 va començar a gravar amb el seu grup Laberintos Ingeniosos per el segell francès Zig-Zag Territoires, amb el que hi ha disponible un disc dedicat a les obres vocals de Sors i un altre disc dedicat als tonos humanos de Marín y música per a guitarra de Guerau. El 2013, el segell belga Passacaille va publicar l'enregistrament de l'Obra Completa de Francisco Guerau, àlbum amb que va guanyar el Premi al Millor Disc de Musica Clàssica dels Premis Enderrock 2013. El segell espanyol Cantus Records ha publicat el disc dedicat a Gaspar Sanz, i que ha obtingut el més prestigiós premi de la crítica francesa, un CHOC de Classica-Le Monde de la Musique i acaba de llençar internacionalment el disc La Guitarra dels Lleons, on utilitza quatre guitarres històriques del Museu de la Música de Barcelona, especialment restaurades per aquest projecte. Aquest mateix segell publicarà al 2016 el seu nou CD dedicad a Robert de Visée.


Ha creat la música per l'obra inèdita de Lope de Vega Mujeres y Criados en una coproducció del Teatro Español amb la Fundación Siglo de Oro - Pentación l'any 2015. Al 2016 treballa en la creació de la música per l'obra Trabajos de Amor Perdidos de William Shakespeare en una coproducció de la Fundación Siglo de Oro amb el Globe Theater de Londres.


És invitat regularment a impartir cursos en prestigioses escoles de música antiga internacionals com la Schola Cantorum Basiliensis, la Sibelius Academy de Helsinki o la Universitat South California (USC) a Los Ángeles. És professor titular d'instruments històrics de corda polsada, baix continu i música de cambra a l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) a Barcelona.